
1.اسید هیومیک پودری ۹۵ درصد افزایش جذب عناصر ماکرو و میکرو در گیاهان
می 26, 2025
1.کود سولفات منیزیم: راهنمای جامع برای کشاورزی پایدار و پربازده
می 27, 2025
فهرست مطالب
- 1 کود فسفیت پتاسیم (الکسینو): راهکاری نوین در کشاورزی پایدار
- 1.1 چکیده
- 1.2 ۱. مقدمه: معرفی کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) و اهمیت آن در کشاورزی نوین
- 1.3 ۲. مکانیسم اثر دوگانه کود فسفیت پتاسیم (الکسینو): تغذیه و القای مقاومت
- 1.4 ۳. تفاوتهای کلیدی کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) و فسفات در تغذیه و سلامت گیاه
- 1.5 ۴. طیف اثر کود فسفیت پتاسیم الکسینو بر بیماریها و محصولات مختلف
- 1.6 ۵. بهینهسازی کاربرد کود فسفیت پتاسیم الکسینو برای حداکثر کارایی
- 1.7 ۶. سازگاری و اثرات متقابل کود فسفیت پتاسیم الکسینو با سایر نهادههای کشاورزی
- 1.8 ۷. نتیجهگیری و توصیههای کلیدی برای استفاده از کود فسفیت پتاسیم الکسینو
کود فسفیت پتاسیم (الکسینو): راهکاری نوین در کشاورزی پایدار
چکیده
کود فسفیت پتاسیم الکسینو: راهنمای تغذیه و القای مقاومت گیاهی کود فسفیت پتاسیم، به ویژه در فرمولاسیونهایی مانند فسفیت پتاسیم الکسینو، به عنوان یک نهاده کشاورزی نوین و چندمنظوره، نقش فزایندهای در مدیریت تلفیقی محصولات کشاورزی ایفا میکند. این مقاله به بررسی جامع مکانیسم اثر دوگانه کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) به عنوان منبع پتاسیم و القاکننده قدرتمند مقاومت سیستمیک در گیاهان میپردازد.
تفاوتهای کلیدی آن با کودهای فسفاته سنتی، طیف اثرگذاری کود فسفیت پتاسیم بر بیماریهای قارچی، اومیستی و باکتریایی در محصولات مختلف، و راهکارهای بهینهسازی کاربرد (دوز، زمان و روش) برای دستیابی به حداکثر کارایی با این کود فسفیت پتاسیم مورد بحث قرار میگیرد.
همچنین، سازگاری و اثرات متقابل فسفیت پتاسیم الکسینو با سایر کودها و سموم کشاورزی، با تاکید بر پتانسیل همافزایی با عوامل بیوکنترل، بررسی میشود. نتایج نشان میدهد که کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) ابزاری ارزشمند برای تقویت سلامت گیاه و افزایش تابآوری آن در برابر تنشهای زیستی است، هرچند درک صحیح از نحوه عملکرد و کاربرد فسفیت پتاسیم در کشاورزی به صورت آگاهانه برای بهرهبرداری کامل از مزایای آن ضروری است.
کودکشاورزی فسفیت پتاسیم ترکیبی است که هم به عنوان کود برای تامین نیاز گیاهان به پتاسیم و فسفر و هم به عنوان قارچکش برای کنترل بیماریهای قارچی عمل میکند این کود علاوه بر خاصیت کودی، باعث افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماری های قارچی و تنش های محیطی می شود.
کود فسفیت پتاسیم، فسفیت پتاسیم الکسینو، القای مقاومت سیستمیک (SAR)، تغذیه گیاه با فسفیت پتاسیم، مدیریت بیماریهای گیاهی، کشاورزی پایدار، اومیستها، فیتوآلکسین، مکانیسم اثر فسفیت پتاسیم.
۱. مقدمه: معرفی کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) و اهمیت آن در کشاورزی نوین
کود فسفیت پتاسیم (H₂KO₃P)، ترکیبی مشتقشده از اسید فسفروس (H₃PO₃)، به دلیل خواص منحصربهفرد خود توجه قابلتوجهی در کشاورزی نوین به خود جلب کرده است. برخلاف کودهای سنتی، این کود فسفیت پتاسیم دارای یک مکانیسم عمل دوگانه است که هم به عنوان منبع پتاسیم عمل میکند و هم، مهمتر از آن، به عنوان یک القاکننده قوی مکانیسمهای دفاعی گیاه ( القای مقاومت با فسفیت پتاسیم) عمل مینماید.
این عملکرد دوگانه، کود فسفیت پتاسیم را به ابزاری ارزشمند در برنامههای مدیریت یکپارچه محصولات کشاورزی، به ویژه در برابر بیماریهای قارچی و باکتریایی چالشبرانگیز، تبدیل کرده است.
محصول “فسفیت پتاسیم الکسینو” (مانند ALEXCi Phi|K و ALEXCi N|Phi|K) به طور خاص بر پایه کود فسفیت پتاسیم فرموله شده است و بر نقش دوگانه خود به عنوان منبع پتاسیم و تقویتکننده سیستم دفاعی گیاه از طریق القای سنتز فیتوآلکسینها تأکید دارد. این محصول به صورت مایع محلول عرضه میشود و برای کاربرد فسفیت پتاسیم در کشاورزی به صورت برگی و یا از طریق ریشهای (کودآبیاری) مناسب است.
نقش دوگانه کود فسفیت پتاسیم در تأمین مواد مغذی و همزمان القای دفاع گیاهی، نشاندهنده یک تحول استراتژیک در رویکردهای حفاظت از محصولات کشاورزی است. این رویکرد از مدلهای سنتی که معمولاً مدیریت مواد مغذی را از کنترل بیماری جدا میکنند، فراتر میرود و با تقویت مکانیسمهای دفاعی ذاتی گیاه، به دستیابی به کشاورزی پایدار و فسفیت پتاسیم کمک میکند.
با این حال، اشاره به اینکه “فسفیت پتاسیم الکسینو” “در جامعه اروپا موجود نیست”، پیچیدگی چشماندازهای نظارتی حاکم بر محصولات فسفیت را برجسته میکند، که بر دسترسی به بازار و برچسبگذاری این محصولات تأثیرگذار است.
این مقاله با هدف ارائه درکی جامع از کود (فسفیت پتاسیم (الکسینو)، به بررسی سوالات کلیدی زیر میپردازد:
- ۱.مکانیسم اثر فسفیت پتاسیم (الکسینو) در تغذیه و القای مقاومت چیست؟
- ۲.چه تفاوتهای اساسی بین فسفیت و فسفات در تغذیه گیاه با فسفیت پتاسیم و سلامت گیاه وجود دارد؟
- ۳.فسفیت پتاسیم الکسینو بر روی کدام بیماریها و محصولات بیشترین تأثیر را دارد؟
- ۴.چگونه میتوان کاربرد فسفیت پتاسیم در کشاورزی را برای حداکثر کارایی بهینه کرد؟
- ۵.سازگاری فسفیت پتاسیم با سایر کودها و سموم کشاورزی چگونه است؟
۲. مکانیسم اثر دوگانه کود فسفیت پتاسیم (الکسینو): تغذیه و القای مقاومت
(پاسخ به سوال ۱)
کود فسفیت پتاسیم به دلیل عملکرد دوگانه خود در گیاهان مشهور است: هم به تغذیه گیاه با فسفیت پتاسیم کمک میکند و هم به عنوان یک القاکننده قوی پاسخهای دفاعی سیستمیک ( القای مقاومت با فسفیت پتاسیم) عمل مینماید.
۲.۱. نقش تغذیهای فسفر و پتاسیم در کود فسفیت پتاسیم:
محصولات کود فسفیت پتاسیم، از جمله فرمولاسیونهای فسفیت پتاسیم الکسینو، پتاسیم (K₂O) را به عنوان یک ماده مغذی در دسترس فراهم میکنند (مثلاً ۲۶% K₂O در برخی فرمولاسیونها). پتاسیم برای فرآیندهای فیزیولوژیکی متعدد گیاه حیاتی است.
با این حال، فسفر موجود در کود فسفیت پتاسیم (یون فسفیت PO₃³⁻) در حالت اکسیداسیون +۳ قرار دارد و برخلاف فسفات (PO₄³⁻)، به راحتی توسط گیاه متابولیزه نمیشود و نمیتواند منبع اصلی فسفر برای گیاه باشد، مگر اینکه در خاک و طی زمان طولانی اکسید شود.
این نکته که کود فسفیت پتاسیم غلظت فسفر کل را در بافت برگ افزایش میدهد اما فسفر تغذیهای قابل استفاده را فراهم نمیکند، برای تفسیر نتایج آزمایش بافت و جلوگیری از تشخیص نادرست کمبود فسفر با استفاده از این کود فسفیت پتاسیم بسیار مهم است.
۲.۲. نقش محرک دفاعی کود فسفیت پتاسیم (القاکننده مقاومت سیستمیک – SAR) و عملکرد مستقیم قارچکشی:
کود فسفیت پتاسیم به عنوان یک “محرک اولیه” (Priming agent) عمل میکند و گیاه را برای پاسخ دفاعی سریعتر و کارآمدتر در برابر تنشهای بعدی آماده میسازد. این فسفیت پتاسیم به عنوان محرک دفاعی گیاه شناخته میشود.
- عملکرد مستقیم قارچکشی: در غلظتهای بالاتر، کود فسفیت پتاسیم با تداخل در متابولیسم فسفر پاتوژن، رشد میسلیومی و جوانهزنی اسپورهای قارچی (به ویژه تاثیر فسفیت پتاسیم بر اومیست ها (Oomycetes) مانند فیتوفترا و پیتیوم) را مهار میکنند. کنترل فیتوفترا با فسفیت پتاسیم و کنترل سفیدک دروغی با فسفیت پتاسیم از کاربردهای مهم آن است.
- القای مقاومت سیستمیک اکتسابی (SAR): در غلظتهای پایینتر، کود فسفیت پتاسیم مکانیسمهای دفاعی طبیعی گیاه را فعال میکند که منجر به SAR میشود. این فرآیند شامل تولید فیتوآلکسین با فسفیت پتاسیم، پروتئینهای مرتبط با پاتوژنز (PR-Proteins)، تقویت دیواره سلولی و آزادسازی گونههای اکسیژن فعال است. این اثر “ایمنسازی” کود فسفیت پتاسیم میتواند فراتر از دوره حضور آن در گیاه ادامه یابد.
مکانیسمهای متفاوت کود فسفیت پتاسیم بر اساس غلظت (بالا برای اثر مستقیم، پایین برای القای SAR) بر اهمیت کاربرد دقیق برای دستیابی به نتیجه مطلوب تاکید دارد. مفهوم “پرایمینگ” نشان میدهد که کود فسفیت پتاسیم یک اقدام پیشگیرانه برای ایجاد تابآوری در گیاه است.
۳. تفاوتهای کلیدی کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) و فسفات در تغذیه و سلامت گیاه
(پاسخ به سوال ۲)
با وجود شباهت اسمی، فسفیت (PO₃³⁻) موجود در کود فسفیت پتاسیم و فسفات (PO₄³⁻) نقشهای اساساً متفاوتی در گیاه دارند. دانستن تفاوت فسفیت و فسفات برای کشاورزان ضروری است.
۳.۱. ساختار شیمیایی، جذب و انتقال کود فسفیت پتاسیم:
فسفات (P در حالت اکسیداسیون +۵) و فسفیت (P در حالت اکسیداسیون +۳) ساختارهای متفاوتی دارند. کود فسفیت پتاسیم (حاوی فسفیت) تحرک و حلالیت بیشتری در خاک و گیاه نسبت به فسفات دارد و به راحتی از طریق برگ، ساقه و ریشه جذب شده و به صورت سیستمیک در هر دو آوند چوبی و آبکش منتقل میشود ( جذب و انتقال فسفیت در گیاه بسیار کارآمد است). هر دو یون از طریق ناقلهای فسفات مشابهی جذب میشوند که میتواند منجر به رقابت در جذب شود.
۳.۲. متابولیسم و نقش تغذیهای کود فسفیت پتاسیم:
فسفات بلافاصله پس از جذب به مولکولهای فسفر آلی فعال تبدیل میشود. در مقابل، فسفیت موجود در کود فسفیت پتاسیم به راحتی توسط گیاهان متابولیزه یا اکسید نمیشود و نمیتواند جایگزین فسفات به عنوان منبع اصلی فسفر شود.
مطالعات نشان دادهاند که کاربرد کود فسفیت پتاسیم در گیاهان دچار کمبود فسفر حتی میتواند به دلیل مهار رقابتی جذب فسفات، رشد را کاهش دهد. تبدیل فسفیت به فسفات در خاک توسط میکروارگانیسمها نیز بسیار کند است. بنابراین، کاربرد همزمان مقادیر کافی فسفات با کود فسفیت پتاسیم ضروری است.
۳.۳. نقش کود فسفیت پتاسیم در تحریک سیستم دفاعی گیاه:
نقش منحصربهفرد کود فسفیت پتاسیم در القای مقاومت سیستمیک اکتسابی (SAR) و فسفیت پتاسیم و اثرات قارچکشی مستقیم، ویژگیای است که کودهای فسفاته معمولی فاقد آن هستند.
همچنین، کود فسفیت پتاسیم به دلیل تجزیه سریع و سمیت کم، پروفایل زیستمحیطی مطلوبتری نسبت به فسفات (که میتواند منجر به اوتروفیکاسیون شود) دارد، که آن را برای فسفیت پتاسیم و سلامت خاک و کشاورزی پایدار و فسفیت پتاسیم مناسب میسازد.
ویژگی | فسفات (PO₄³⁻) | فسفیت (PO₃³⁻) (موجود در کود فسفیت پتاسیم الکسینو) |
---|---|---|
فرمول شیمیایی | PO₄³⁻ | PO₃³⁻ |
حالت اکسیداسیون فسفر | +۵ | +۳ |
جذب و انتقال در گیاه | عمدتاً آوند چوبی (رو به بالا) | آوند چوبی و آبکشی (دو طرفه، بسیار سیستمیک) |
متابولیسم در گیاه | به راحتی به مولکولهای فسفر آلی تبدیل میشود | به راحتی توسط گیاهان اکسید/متابولیزه نمیشود |
نقش به عنوان ماده مغذی فسفر | منبع اصلی و ضروری فسفر برای رشد | منبع فسفر ضعیف/کند؛ نمیتواند جایگزین فسفات شود |
نقش در دفاع گیاه | فاقد القای دفاع مستقیم | القاکننده قوی SAR، اثرات قارچکش/باکتریکش مستقیم |
تأثیر زیستمحیطی | خطر بالاتر اوتروفیکاسیون | خطر پایینتر، تجزیه سریع |
۴. طیف اثر کود فسفیت پتاسیم الکسینو بر بیماریها و محصولات مختلف
(پاسخ به سوال ۳)
کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) اثربخشی گستردهای در برابر طیفی از فسفیت پتاسیم و کنترل بیماری های گیاهی، به ویژه اومیستها، نشان میدهد.
۴.۱. بیماریهای قارچی و شبهقارچی (Oomycetes) تحت کنترل کود فسفیت پتاسیم:
- سفیدک دروغی (Plasmopara viticola, Pseudoperonospora cubensis): کنترل سفیدک دروغی با فسفیت پتاسیم در انگور و کدوئیان بسیار مؤثر است.
- گونههای Phytophthora (پوسیدگی ریشه، شانکر ساقه، گموز، بلایت): کنترل فیتوفترا با فسفیت پتاسیم در مرکبات (فسفیت پتاسیم برای مرکبات)، سیبزمینی (فسفیت پتاسیم برای سیب زمینی)، گوجهفرنگی، رودودندرون مؤثر است.
- گونههای Pythium (مرگ گیاهچه، پوسیدگی ریشه): مؤثر در چمن و خیار با کود فسفیت پتاسیم.
- سایر قارچها: اثربخشی کود فسفیت پتاسیم در برابر آنتراکنوز، اسکاب برگ زیتون، آلترناریا، بلاست برنج و برخی سفیدکهای پودری.
۴.۲. بیماریهای باکتریایی تحت کنترل کود فسفیت پتاسیم:
اغلب از طریق القای SAR، کود فسفیت پتاسیم در برابر بیماریهایی مانند آتشک (Erwinia amylovora) و پژمردگی باکتریایی (Ralstonia solanacearum) مؤثر است.
۴.۳. کارایی کود فسفیت پتاسیم در محصولات مختلف:
کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) در طیف وسیعی از محصولات شامل سبزیجات (لوبیا، خیار، گوجهفرنگی)، درختان میوه (مرکبات، انگور (فسفیت پتاسیم برای انگور)، زیتون، آووکادو)، غلات (برنج، گندم) و گیاهان زینتی کاربرد دارد.
۴.۴. ملاحظات خاص زمان و نحوه کاربرد کود فسفیت پتاسیم:
کاربرد پیشگیرانه کود فسفیت پتاسیم عموماً نتایج بهتری دارد. زمانبندی باید با توجه به شرایط محیطی مساعد برای بیماری (مانند رطوبت بالا برای سفیدک دروغی) و مرحله رشد گیاه انجام شود. مدیریت مقاومت از طریق تناوب کود فسفیت پتاسیم با سایر قارچکشها توصیه میشود.
قدرت اصلی کود فسفیت پتاسیم در برابر اومیستها است، اما القای SAR آن تابآوری کلی گیاه را افزایش میدهد. همچنین، کود فسفیت پتاسیم میتواند تحمل گیاه به تنشهای غیرزیستی را افزایش داده و بر عملکرد و بهبود کیفیت محصول با فسفیت پتاسیم تأثیر مثبت داشته باشد.
دسته بیماری | مثالهای خاص بیماری | محصولات تحت تأثیر با کود فسفیت پتاسیم |
---|---|---|
اومیستها (Oomycetes) | سفیدک دروغی، فیتوفترا، پیتیوم | انگور، کدوئیان، مرکبات، سیبزمینی، گوجهفرنگی، چمن |
بیماریهای قارچی | آنتراکنوز، اسکاب برگ، آلترناریا، بلاست برنج | لوبیا، زیتون، خرمالو، برنج |
بیماریهای باکتریایی | پژمردگی باکتریایی، آتشک | گوجهفرنگی، درختان میوه |
۵. بهینهسازی کاربرد کود فسفیت پتاسیم الکسینو برای حداکثر کارایی
دستیابی به حداکثر کارایی از کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) مستلزم کاربرد فسفیت پتاسیم در کشاورزی به صورت استراتژیک است.
۵.۱. دوز بهینه و روشهای کاربرد کود فسفیت پتاسیم:
دوز و روش بهینه کود فسفیت پتاسیم به محصول، وضعیت تغذیهای و فشار بیماری بستگی دارد و باید بر اساس برچسب محصول تنظیم شود. نحوه مصرف کود فسفیت پتاسیم الکسینو باید با دقت رعایت شود.
- محلولپاشی برگی: روش رایج و مؤثر با جذب سریع کود فسفیت پتاسیم. نرخهای معمول برای محصولات مختلف بین ۱۵۰-۴۰۰ سیسی در ۱۰۰ لیتر آب متغیر است. استفاده از عامل خیسکننده توصیه میشود.
- مصرف خاکی (Soil Drench): مؤثر برای بیماریهای ریشهای با کود فسفیت پتاسیم. نرخ معمول ۰.۵۰-۱.۲۵ گالن در هکتار.
- کودآبیاری (Fertigation): قابل استفاده با هر سیستم آبیاری برای کود فسفیت پتاسیم. نرخ معمول ۳-۵ لیتر در هکتار.
- تزریق تنه/اسپری پوست: برای درختان و بیماریهایی مانند شانکرها با کود فسفیت پتاسیم.
تنوع روشهای کاربرد کود فسفیت پتاسیم امکان تحویل هدفمند بر اساس نوع پاتوژن و محصول را فراهم میکند.
۵.۲. بهترین زمان کاربرد و فواصل تکرار کود فسفیت پتاسیم:
بهترین زمان استفاده از فسفیت پتاسیم برای کنترل بیماری کاربرد پیشگیرانه (قبل از شروع بیماری یا در اولین علائم) است که مؤثرتر میباشد. فواصل تکرار کود فسفیت پتاسیم بسته به شرایط و محصول متفاوت است (معمولاً هر ۲-۴ هفته برای کنترل بیماری، یا هر ۵-۱۰ روز برای القای SAR با برخی محصولات). مراحل رشد خاصی (مانند قبل از گلدهی یا پر شدن میوه) نیز برای کاربرد کود فسفیت پتاسیم توصیه میشوند.
نوع محصول | روش کاربرد کود فسفیت پتاسیم | دوز توصیه شده (مثال) | زمانبندی و فواصل تکرار (مثال) |
---|---|---|---|
محصولات باغبانی/سبزیجات | محلولپاشی برگی / کودآبیاری | ۲۰۰-۳۵۰ سیسی/۱۰۰لیتر ؛ ۳-۵ لیتر/هکتار | ۴-۶ کاربرد، هر ۲۱-۳۰ روز |
درختان میوه/زیتون/تاکستان | محلولپاشی برگی / کودآبیاری | ۱۵۰-۴۰۰ سیسی/۱۰۰لیتر ؛ ۳-۵ لیتر/هکتار | ۲-۳ کاربرد، در مراحل کلیدی رشد |
غلات/برنج/سویا | محلولپاشی برگی / کودآبیاری | ۱۵۰-۲۰۰ سیسی/۱۰۰لیتر ؛ ۳-۴ لیتر/هکتار | ۳-۴ کاربرد، هر ۱۵-۲۱ روز |
چمن | محلولپاشی برگی/غرقاب | ۲-۵ اونس/۱۰۰۰ فوت مربع | هر ۱۴-۲۱ روز در طول رشد فعال |
۶. سازگاری و اثرات متقابل کود فسفیت پتاسیم الکسینو با سایر نهادههای کشاورزی
(پاسخ به سوال ۵)
سازگاری فسفیت پتاسیم با سایر کودها و سموم برای اختلاط مؤثر در مخزن حیاتی است.
۶.۱. سازگاری کود فسفیت پتاسیم با سایر کودها:
کود فسفیت پتاسیم عموماً با اکثر آفتکشهای برگی رایج، کودهای خنثی و ریزمغذیها سازگار است. با کودهای کلسیم سازگار بوده و حتی میتواند به آزادسازی کلسیم تثبیتشده در خاک کمک کند.
فرمولاسیونهای پایدار شده کود فسفیت پتاسیم سازگاری بهتری با ریزمغذیها (روی، آهن، منگنز) نشان میدهند. از مخلوط کردن کود فسفیت پتاسیم با مواد بسیار اسیدی یا قلیایی قوی و برخی روغنها باید خودداری کرد.
۶.۲. سازگاری کود فسفیت پتاسیم با سموم دفع آفات نباتی:
کود فسفیت پتاسیم با اکثر آفتکشها سازگار است. اطلاعات در مورد ترکیبات مسی متناقض است؛ برخی منابع سازگاری و برخی ناسازگاری یا نیاز به احتیاط را در مورد کود فسفیت پتاسیم ذکر میکنند. انجام آزمایش سازگاری کوچک (آزمایش ظرف) همیشه قبل از اختلاط کود فسفیت پتاسیم توصیه میشود. کود فسفیت پتاسیم با قارچکشهای رایج سفیدک پودری سازگار است.
۶.۳. اثرات همافزایی (سینرژیک) یا متضاد (آنتاگونیستی) کود فسفیت پتاسیم:
- اثرات همافزایی: کود فسفیت پتاسیم میتواند قابلیت آنتاگونیستی عوامل بیوکنترل (مانند Bacillus amyloliquefaciens) را افزایش دهد ( هم افزایی فسفیت پتاسیم با عوامل بیوکنترل)، که پتانسیل بالایی برای مدیریت تلفیقی بیماری دارد. همچنین کود فسفیت پتاسیم با سایر مواد مغذی (K, Ca, B, Zn, Mo, Mn) همافزایی نشان میدهد.
- اثرات متضاد: همانطور که ذکر شد، کود فسفیت پتاسیم میتواند جذب فسفات را مهار کند. اختلاطهای غلیظ در شرایط خاص ممکن است فیتوتوکسیسیته ایجاد کنند.
دسته نهاده | مثالهای خاص | وضعیت سازگاری کود فسفیت پتاسیم |
---|---|---|
کودها | کلسیم، ریزمغذیها، کودهای خنثی | عموماً سازگار (فرمولاسیونهای پایدار شده بهتر) |
مواد بسیار اسیدی/قلیایی، برخی روغنها | نا سازگار | |
سموم دفع آفات نباتی | قارچکشهای مسی | متناقض / با احتیاط (آزمایش ظرف ضروری) |
مانکوزب، برخی قارچکشهای سیستمیک | سازگار | |
عوامل بیوکنترل | Bacillus amyloliquefaciens | همافزا |
۷. نتیجهگیری و توصیههای کلیدی برای استفاده از کود فسفیت پتاسیم الکسینو
کود فسفیت پتاسیم (الکسینو) یک نهاده کشاورزی چندوجهی با مکانیسم عمل دوگانه (تغذیه پتاسیم و القای مقاومت با فسفیت پتاسیم) است. این ترکیب در کنترل طیف وسیعی از پاتوژنها، به ویژه اومیستها، مؤثر بوده و به افزایش مقاومت گیاه با فسفیت پتاسیم و تابآوری کلی آن کمک میکند.
با این حال، درک تمایز آن از فسفات و لزوم تأمین کافی فسفر تغذیهای، حیاتی است. بهینهسازی کاربرد کود فسفیت پتاسیم از طریق انتخاب دوز، زمان و روش مناسب، همراه با در نظر گرفتن سازگاری با سایر نهادهها، کلید بهرهبرداری حداکثری از مزایای فسفیت پتاسیم الکسینو در چارچوب کشاورزی پایدار و فسفیت پتاسیم و مزایای استفاده از فسفیت پتاسیم در برنامه مدیریت تلفیقی آفات (IPM) است.
توصیههای کلیدی برای کشاورزان در مورد کود فسفیت پتاسیم:
- مطالعه دقیق برچسب محصول کود فسفیت پتاسیم: و پیروی از دستورالعملهای خاص آن.
- اولویت با کاربردهای پیشگیرانه کود فسفیت پتاسیم: برای کنترل بهینه بیماری و القای SAR.
- عدم جایگزینی فسفیت با فسفات: تأمین کافی فسفات تغذیهای هنگام استفاده از کود فسفیت پتاسیم ضروری است.
- انجام آزمایش سازگاری (آزمایش ظرف) کود فسفیت پتاسیم: قبل از اختلاط در مخزن، به ویژه با ترکیبات مسی.
- ادغام کود فسفیت پتاسیم در استراتژی مدیریت تلفیقی (IPM): بهرهبرداری از پتانسیل همافزایی با عوامل بیوکنترل.
- مشاوره با کارشناسان: برای دریافت توصیههای متناسب با شرایط مزرعه در مورد کود فسفیت پتاسیم.